Tips inför köp av katt

Att skaffa katt är något många drömmer om. Tänk att ha en liten pälsboll i sängen om nätterna, och en kompis som troget sitter tillsammans med en framför TV:n. Men att skaffa katt är inte bara en dans på rosor. Innan man tar beslutet finns det en hel del saker att tänka över.

Är hela familjen överens?

Om man är ensamstående har man bara sig själv att tänka på men om man har en familj måste man se till att alla verkligen är överens om att skaffa katt. Det är i huvudsak de vuxna som ska ta beslutet. Ett barn som inte vill ha katt kan gå undan, men om de vuxna inte vill ha katt kan ett barn inte ta hela ansvaret. Det gäller också att kontrollera eventuella allergier i familjen. Om någon är allergisk kanske det inte är så bra att skaffa katt.

Har man tid med katten?

Om familjen är överens om att skaffa katt måste man också se till att man har tid till den. En kattunge bör inte lämnas ensam i det nya hemmet under de första dagarna och även när katten växer upp krävs det att någon tar hand om den. En katt vill inte sitta ensam både dag och natt och om man är borta mycket kan det vara klokt att avstå från att skaffa katt. En katt gillar inte heller gap, skrik och höga ljud. Om man har barn som skriker mycket, eller om man ofta har fest hemma kan det också vara bättre att låta bli att skaffa katt.

Finns det pengar till att sköta en katt?

Man måste också se till att det finns tillräckligt med pengar för att man ska kunna ta hand om katten. Man måste kunna köpa mat till den, kattsand, godis och olika tillbehör. Om katten blir sjuk måste det också finnas pengar att behandla den hos en veterinär.

Ska den vara inne eller ute?

Om man bor på landet kan man låta katten vara ute om man vill. Det finns dock en del nackdelar med det. För det första kan katten bli skadad, och den kan också springa bort om det vill sig illa. Det finns både fördelar och nackdelar med att ha katten inne. Som kattägare måste man fundera över dessa.

Vilken försäkring ska man välja?

När man skaffar katt är det bra att redan från början fundera över vilken försäkring man bör välja. Oavsett om katten ska vara ute eller inne bör den ha en försäkring för att man som ägare ska vara skyddad mot höga veterinärkostnader om katten blir skadad eller sjuk. Om man inte har en försäkring kan veterinärräkningarna bli väldigt dyra. Det kan bli riktigt kostsamt för dig och om man inte har möjlighet att betala via faktura kan det vara svårt att få ihop pengarna. Om man inte har råd att betala kan det rent av vara så att man tvingas avliva sin katt. Det kan vara bra att jämföra olika kattförsäkringar för att hitta den som ger allra flest fördelar för den aktuella katten.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*