Kalljäst och varmgräddat

Hej hopp världen!!
 
Idag har jag haft utvecklingssamtal med min lilla brun björn. 
Hon fick massor med beröm över hur väl hon kämpar med skolan = Stolt mamma!! 
Älskar den lilla blonda brun björns ungen till världens ände och tillbaka!!
 
Väl hemma igen passade jag på att baka små söta kakor till kvällens möte.
Hoppas de ska smaka till övriga medlemmar 🙂
 
Om någon undrar var jag köpt formerna... säger bara: wish... 
 
Jag smaksatte dem med aningen citron. Blev riktigt lyckade!!
 
Har även hunnit prata en stund med min älskade man.
Bara att få höra hans röst... mmmm... 
 
Och på tal om honom.. Ni som läste inlägget från igår vet att vi var hos min svärmor.
Jag lovade henne att skriva ner hur jag bakar mina bullar..
Vet att det ska finnas under recept här någonstans 🙂
Men jag skriver gärna er det igen...Om någon annan vill prova..
 
Jag har ju tyvärr inget "recept" men lite så här gör jag..
 
Kalljäser... galet lätt och skönt att göra lite som man känner och vill..
 
Till bullarna som jag bakade i måndags: 
 
50 gram jäst
1 gnutta salt
1 - 1½ tsk honung.
 
5 dl kall mjölk
150 gram rumsvarmt smör.
 
MASSOR av kardemumma som man mortlar själv för bästa smak!! 
OJ.. recept... ja men en hel påse.. ca 20 gram (MINST) 
 
ca 1 dl strösocker eller vit / ljus sirap (beror på vad jag har hemma) 
 
ca 8-10 dl mjöl - Degen får INTE vara "tung" utan den ska knappt lämna kanterna på bunken. Luftig och fluffig ska den kännas. 
 
Blanda ut jästen med honung och salt så den blir flytande. 
Häll i mjölk, socker, kardemumma (inte all kardemumma.. du ska ha lite till fyllningen och att strö över också) 
Blanda i mjölet - lite i taget... 
När du blandat i nästan allt mjöl börjar du klicka ner smöret och jobbar in det i degen. 
 
Låt degen antingen stå på en bänk i köket under t.ex ett bakplåtspapper för att jäsa i lugn och ro. Typ... 2-3 timmar...minst... 
Ställer du in den i kylskåpet kan den absolut stå upp till ett dygn om du vill... men iaf över natten.. 
 
Står den i kylskåpet - Låt den stå framme en stund innan du börjar baka ut.. Och låt de färdig utbakade bullarna jäsa på plåten minst en timme.. gärna mer..
 
Har den stått på bänken och jäst några timmar - baka ut och låt  de utbakade bullarna jästa minst ½ timme..
 
Ja.. fyllning... 
Jag brukar köra en Kajsa varg..
I de här bullarna som jag gjorde i måndags: 
 
100 gram riven vit choklad.
100 gram rumsvarmt smör.
Lite nymortlad och god kardemumma... 
 
Snurra ihop bullar... 
 
Grädda dem i 250 grader tills de har fått färg.
 
Eftersom jag gör äggfria bullar penslar jag dem med en sockerblandning som jag kokar upp..
 
Ca 1½-2 dl socker.. 1 dl vatten.. låt det koka upp till en simmig lösning.. Pensla på de nygräddade bullarna..
Strö gärna över en blandning av socker och kardemumma.. = YUMMY!!
 
 
Det kan liksom inte gå fel 😉
 
Lycka till!!