SAFFRAN - Bästa med hela året!

Hej 50 nyanser av grå värld!
 
Igår var vi på möte på dotterns DV. 
Det tog mer kraft av henne än vi kunde ana.
Egentligen skulle vi ha gått i spåret på kvällen men hennes dagsdos av energi var redan borta. 
Och då är det "hushållning" som gäller!
 
Hushållning.... hm... jag är ju INTE den mest husliga varelsen i världshistorien 😂 
 
MEN!
 
Är det något jag gillar är det att baka.
Och är det något jag varit sugen på ett längre tag är det: Saffransbullar!!
Maken frågade: Åh, kan du göra dem med hallon och vitchoklad? Jag åker och handlar i så fall...
Klart jag kan!! 😇
 
Av den här degen som jag gjorde igår fick jag ut 13 lussekatter och 12 stycken rullade bullar med hallon och vit choklad. 
 
50 gram (söt deg)
100 gram smör
1.5 g saffran (ta en bra kvalitet, det lönar sig för att få finare smak) 
5 dl mjölk
1-2 nypor salt
1 tsk honung - jag hade lättflytande
1 dl socker
8-10 dl vetemjöl 
 
Jag löser upp jästen i bunken med lite salt och honung. Lättare tycker jag men det är en smaksak. 
(sätt jästen i bunken, häll på salt och honung, rör = det blir en fin rinnande jäst).
 
Smält smöret, häll över mjölken och låt den bli ljummen.
Tillsätt saffran
Häll smör o mjölkblandningen över jästen/saffranet. 
Tillför socker och rör om.
Blanda i mjöl efter konsistens.
 
Jag har som "mjölgräns" att degen INTE får bli för fast men den ska släppa kanterna.
Om degen blir för fast blir det bara stumma bullar och det gillar ingen! 
 
Låt degen jäsa 45 -60 minuter. Jag brukar endast lägga ett bakplåtspapper över bunken. 
 
Baka ut till valfria bullar. (kanske dela degen i två delar och gör två olika som jag gjorde?)
 
Till våra hallon-vitchokladbullar, rev jag 100 gram choklad (Odense). Tog en påse frystorkade hallon (dr oetker).
Blandade ihop det.
 
Kavlade ut degen till en rektangel. Bredde ca 50 gr smör på ena halvan, strödde på blandningen av hallon och choklad. Vek över den andra halvan deg och kavlade ut den en aning för att få den jämnare.
JAPP, kavlade degen med fyllningen i = Blir superbra!! 
Jag rullade ihop degen och skar bullarna och lade på plåt. 
 
Lussekatterna snurrade jag som vanligt av andra halvan deg. 
 
Låt dem jäsa 30-45 minuter och grädda i 250¤ tills de är gyllene och klara... ca 8-10 minuter... 
 
OBS - Jag använder ALDRIG ägg till mina bullar. Eftersom barnens bonuskusin är äggallergiker och jag då per automatik väljer bort ägg för att alltid ha något han säkert kan äta när de kommer... så gör jag så här:
Gräddar bullarna som vanligt. 
Penslar dem när de kommer ut med en blandning som jag kokat av 1 dl socker och ca 0,75-1 dl vatten. Jag låter den koka till sockret är smält, sen får den stå och dra ihop sig medan bullarna gräddas..
Direkt när bullarna tas ut penslar jag dem med sockerlagen.
blir faktiskt mycket godare än att pensla dem med ägg 😉
 
Lycka till, ät och njut!!
 
0 kommentarer publicerat i Recept
Taggar: Bullar, Bun, Buns, Hallon, Hembakat, Höst, Saffran, Vit choklad