På åländskt vis!

Hej höstvärlden!
 
Idag tänkte jag (igen) dela med mig av recept på Ålandspannkaka.
Ett annat sätt att (t.ex) äta mannagrynsgröt 😉
Ett fåtal på Åland gör den på risgryn... OBS.. Det är fel, fel och ännu mer fel 😁😇
Tror det är Sund och Vårdö som gör det, övriga 14 kommnuner använder mannagryn... Så vem har rätt??
Skämt å sido!
Man gör som man vill MEN jag gör den på mannagryn för det ÄR godast 😂
 
Mitt recept består av: 
 
1½ dl mannagryn
0,75 dl vetemjöl 
6-8 gram STARKT aromatisk kardemumma (köper min på Åland, men ni kan ta kärnor och mortla själv)
50 gram smör
1 liter mjölk
1-2 tsk salt
1 dl socker
3 ägg
 
Börja med att blanda ihop mjöl och mannagryn så att det är helt utblandat. 
Tillsätt salt, socker och kardemumma i mannagrynsblandningen och rör ut det så det blir jämnt. 
 
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och tillsätt mjölken.
När det börjar bli varmt och nå kokpunkten tillsätter du mannagrynsblandingen och låter det koka upp samt koka någon minut.
Rör hela tiden så det inte kokar fast i bottnen på kastrullen. 
 
Låt svalna.
 
När det börjar bli fingerljummet eller svalare rör du i ETT ägg i taget. 
 
Häll över pannkakssmeten i en form som du smort och mjölat med vetemjöl. 
Jag brukar ta en pajform som passar utmärkt... 
 
Grädda i ca EN timme i 200¤...
 
Låt den svalna (vi äter den helt kall). 
Servera med sylt och grädde..
 
Eller som på ålänskt gammaldagsvis... Med plommon/sviskonkräm och grädde..
 
Vill du prova koka egen sviskonkräm?
 
Ta ca 20 plommon som är urkärnade och dela dem i mindre bitar.
Koka dem med 4-5 dl vatten i 15-20 minuter. 
Tillsätt ca 1 dl socker och låt det koka upp.
Blanda 1-1½ msk potatismjöl i lite vatten och tillsätt det i krämen.
 
Låt krämen svalna och servera den med pannkakan tillsammans med grädde 😍
 
Varsågod - Ät och njut!! 
 
0 kommentarer publicerat i Recept
Taggar: Diamantfamiljen, Höst, Pannkaka, Recept, Yummie, Ät och njut, Ålandspannkaka