Kalla lussekatter!!

Hej världen!!
 
Vet ni vad?
Skam den som inte vågar sig på något nytt 😜
 
Jag har ju skapat ett bakande "monster" av min make.
Idag t.ex. har han bakat petit choux med saffranssmak... och de blev (MY GOD) goda!! 
 
Och igår gjorde jag något jag sagt att jag INTE skulle testa.. men gjorde iaf..
Vilket min man var snabb med att påtala i morse när mitt projekt lyckades väl.
 
Jag har gjort kalljästa saffransbullar/katter.
 
Nu är jag ju inte mycket för "recept" men jag satte en deg enligt mitt egen tanke:

50 g jäst
1 tsk honung
1 nypa salt
 
150 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
1 dl socker
8-10 dl mjöl
1 gram saffran (minst)
 
Smula jästen i en bunke (gärna en som man kan sätta ett lock på) tillför salt och honung och rör så att jästen smälter och blir rinnig.
Tillför mjölk, socker och saffran.
Börja tillföra mjöl och använd degkrokarna på elvispen om du inte har en hushållsmaskin.
När du tillfört hälften av mjölet tillsätter du även det mjuka smöret och finfördelar det i smeten.
Fortsätt sen att tillföra mjöl till en lös men ändå fast deg.
 
När degen känns bra lägger du på locket och ställer in den i kylskåpet. 
Låt den gärna stå över natten.
 
Baka ut degen till valfria bullar.
Jag gjorde en omgång katter och en omgång snurror.
Till snurrorna gjorde jag en fyllning av 100 gram rumsvarmt smör, 2 dl florsocker och 1½ tsk nystött kardemumma. 
Man kan tillföra vanilj om man hellre vill det. 
 
Lät dem jäsa på plåt ca 1 - 1½ timme.
Gräddade dem ca 15 minuter (tills de får fin färg) i ugnen på 250¤
 
Jag har nog aldrig någonsin ätit så fluffiga och goda lussekatter.
 
Sagt av maken: De väger ju ingenting och herregud vad goda de är, det här har du inte gjort för sista gången kärring.. snabbt ändrade han sig och sa: älskling 😁
OBS - Vi har rå men hjärtlig humor i vår familj 😍
Ska skriva om våra 20 barn senare ikväll 😉
 
 
Ja just de.. jag har ju ALDRIG någonsin ägg varken på eller i mina bullar... NEVER!!!
Däremot penslar jag dem med en lösning av socker och vatten.
Ca 1 dl socker och kanske 0,75 dl vatten som får koka ihop och sen penslar jag bullarna direkt jag tar ut dem från ugnen... MKT godare och dessutom äggfritt för äggallergiker 😇
 
 
Lycka till!!
Ät och njut!!
0 kommentarer publicerat i Recept
Taggar: Jäst, Kall, Kalljästa, Lussebullar, Lussekatter, Recept, Saffran, Saffransbullar