Galenskap eller genialt?

Godmorgon du snöiga värld
 
Ja vi har 5 flingor som ligger utanför köksfönstret.
Det räknas som snö... tror jag
 
Klockan 5.00 råkade jag slå upp ögonen i morse. 
Min första tanke: Hm, undrar vad klockan är, det känns lite mörkt..
Nästa tanke: F A N.. varför vaknar jag NU??
Tanken efter det: Jaha.... 
 
Efter att tvångsblundat i drygt 25 minuter tittade jag på maken och Tyra... suckade.. och steg upp.
 
Tog fram min deg ur kylskåpet.
Ja, maken och jag gjorde varsin kalljäst deg i gårkväll.
Han gjorde en bröddeg och jag gjorde en saffransdeg till lussekatter.
Satte in dem i kylskåpet för jäsning. 
 
Bakade ut 33 lussekatter och lät dem stå på bänken för att jäsa.
Maken kom ner och höll mig sällskap.
Han bakade ut sitt bröd och ställde det för jäsning. 
 
MY GOD vilka ljuvliga dofter vi har här hemma nu...
Nybakat bröd och nybakade lussekatter... 
Behöver jag säga mer? 
 
Receptet på katterna hittar ni här: Kalljästa lussekatter
 
Igår gjorde jag några äggfria maränger också. 
Ja, jag bakar det mesta äggfritt.. Barnens bonuskusin är äggallergiker och jag älskar ju att experimentera. 
Men också för att när Alice var liten och var laktosintollerant fanns det INGEN som fattade det här med laktosfritt..
Jag blev så trött och gjorde allt själv till henne.
På Åland och i Finland är det mer regel än undantag att ALLT redan är laktosfritt.. 
Men här i Sverige har de inte kommit halvvägs ännu... just saying..
 
Men hur som helst.. äggfria maränger..
 
Spadet från en burk kikärter.
Ca 1½-2 dl socker (man kan också blanda florsocker och vanligt socker för att få en lite krispigare maräng)
1 tsk saft från en citron (om man vill)
Karamellfärg om man vill färga dem.
Vill man smaksätta dem kan man ta 1 tsk vaniljsocker eller valfri essens. 
 
Vispa spadet + citron + smak till det blir fluffigt och aningen fast.
Tillför socker, lite i taget och vispa hela tiden.
Vispa till du har en marängsmet som håller ihop.
Jag har märkt att det tar olika länge beroende på vilken sorts kikärter du har.
ICAs funkar bäst enligt mig.
 
Innan jag spritsade ut en av omgångarna målade jag insidan av spritsen med karamellfärg för att få ränder. Blir lite snyggare än om man blandar ner färgen i smeten. 
 
Grädda dem i 100¤ i minst 1 timme / 1½ timme.. och låt dem ligga kvar på eftervärme i ett par timmar.
Sen har du krispiga härliga maränger att mumsa i dig!!
 
Mina barn tycker att de är godare än "äggmaränger".
Och jag kan faktiskt hålla med dem!
 
Nej, nu ska jag blunda en timme. 
Sen blir det skogen.
Sen blir det ett skolmöte med elevärende.
Sen blir det middag.
Sen blir det soffläge och ERNST... Mysgubben!! 
Sen blir det 90 days....
 
Ha en fin dag!!
 
0 kommentarer publicerat i Ewa och Peter, Recept;
Taggar: Baka, Bakning, Bröd, Ewa och Peter, Lussekatter, Maräng, Morgon, Saffran, Tidig, Äggfria, Äggfritt